Notícies

Tota l'actualitat del món de la gestió cultural

« tornar a notícies

10 entitats culturals demanen a Montoro que apliqui el dret comunitari al tractament de l'IVA de les subvencions

CONCA FUNDACIONS CULTURALS 22 Març 2018

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) i els representants de nou associacions i entitats catalanes sense ànim de lucre han demanat al ministre d'Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, que apliqui el dret comunitari al tractament de l'IVA de les subvencions.

Cristóbal Montoro, ministre d?Hisenda espanyol.

L’origen del conflicte en el tractament fiscal de les subvencions en l’IVA que reclamen les entitats prové del fet que l’AEAT continua aplicant el mateix criteri que aplicava amb anterioritat a l’entrada en vigor de la Llei de Contractes Públics. Aquesta Llei, que és la mera transposició dels criteris jurisprudencials que el Tribunal de Justícia Europea ha recollit en diferents sentències, va servir per aclarir els requisits que s’han de complir perquè una subvenció no s’inclogui a la base imposable de l’IVA.


Per aquest motiu, les 10 entitats culturals que signen la carta a Montoro demanen la primacia del dret comunitari i el seu efecte directe que obliga a aplicar aquest criteri com a interpretatiu de la Directiva i de la norma espanyola i, per tant, no es tracta de debatre si és una qüestió de retroactivitat sinó de ‘jerarquia normativa’. I per tant, el CoNCA i les 9 entitats signants de la carta han plantejat al govern espanyol que ‘adopti les mesures necessàries’ per a resoldre aquest conflicte ja que ‘incideix directament en el finançament públic’ i posa en perill la viabilitat de determinats serveis.


El CoNCA i les entitats també assenyalen que aquesta reclamació no té res a veure amb ‘supòsits de frau o evasió fiscal, podent representar importants i negatius efectes econòmics per als diferents operador’. A més, també han volgut deixar constància que la R+D és una ‘activitat d’interès general’ i que les aportacions públiques no estan vinculades al preu i han reclamat que es concreti que la recerca, i específicament, la recerca bàsica és una activitat econòmica.


La carta està signada pel president del CoNCA, Carles Duarte i per Josep Samitier, president d’ACER; Bet Orfila, presidenta d’ADETCA; Jesús Herrero, secretari general d’ATUC; Miguel A. Arocena, director general de BCBL; Pere A. Fabregas, president de la Coordinadora Catalana de Fundacions; Luis Serrano, director del Centre for Genomic Regulation i president de SoMMa; Jordi Camí, director de la Fundació Pasqual Maragall; i Josep M. Paredes, director científic de l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB).


Tal com explica el diari ARA, en un article de Sílvia Marimon: "La mesura d'Hisenda afecta les subvencions públiques i privades des de l'any 2013 fins al 9 de novembre del 2017, quan es va aprovar la nova llei de contractació pública. Segons la nova llei, les entitats queden exemptes de pagar el 21% de l'IVA, però Hisenda reclama les que es van fer  abans del novembre del 2017. "És una interpretació abusiva i perjudicial d'una sentència que no té res a veure amb la cultura, un pas en fals amb afany recaptatori", diu Duarte.  Aquest dijous es discuteix al Congrés de Diputats si es deixa de recaptar amb efectes retroactius. "Tenim el consens de totes les formacions polítiques excepte el PP, que defensa que només tingui efectes retroactius fins al 2015 però que es cobri l'IVA de les subvencions atorgades amb anterioritat", diu Duarte. Si finalment es decideix que l'IVA no s'ha de pagar ni ara ni el 2013 ni abans, Hisenda haurà de tornar els diners que ja ha cobrat a diferents entitats i equipaments".

Font: ACN/ Vilaweb/ Diari ARA

Deixa el teu comentari

Per poder introduir comentaris has d'identificar-te com a soci de l'APGCC.

Cercador de notícies

Per paraula

Per data

Per tipus de notícia