Notícies

Tota l'actualitat del món de la gestió cultural

« tornar a notícies

Comunicat en suport de la llibertat d'expressió i en rebuig de la censura

APGCC COMUNICATS 21 Febrer 2018

L'Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC) mostra el seu suport a la lliure creació artística i rebutja la censura.

L’APGCC mostra el seu rebuig davant la sentència del Tribunal Suprem que ha ratificat la condemna de 3 anys i 6 mesos de presó per al raper Valtònyc, que va compondre i cantar diverses cançons crítiques amb la monarquia espanyola i el sistema. Se l'acusa d'enaltir el terrorisme i d'injuriar el rei.


Des de l’APGCC creiem que les manifestacions culturals, ja siguin lletres de cançons, obres literàries, arts visuals o procedents de qualsevol disciplina artística, han de ser creades des d’un espai de llibertat, lliure de censures. Els missatges crítics o opinions que l’art explora no són un acte delictiu i no haurien de ser penalitzats per la llei.


Des de Juliol de 2015, amb l’entrada en vigor de la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana, coneguda popularment com a Llei Mordassa, expressar-se de manera crítica amb el sistema ha comportat denúncies d’artistes, escriptors/es, usuaris/es de les xarxes socials o periodistes. Aquest fet deteriora la qualitat dels Drets Humans a l’Estat espanyol. La denominada Llei Mordassa permet el processament de delictes sumaris i delictes menors (com ara lletres de cançons, poemes o grafitis) com a crims de terrorisme o tràfic d’armes; amb la diferència que els emissors/es dels missatges crítics han expressat de manera pacífica la seva discordança amb les autoritats.


Considerem molt preocupant que la política i el marc jurídic vigent puguin coaccionar la lliure creació artística i que s’apliqui la censura sobre obres d’art. Aquests dies ho estem vivint amb la censura de l’obra ‘Presos polítics’ de l’artista Santiago Sierra a la Fira ARCO, que denuncia l’existència de persones encausades per les seves idees polítiques.


L’art ens ha de mantenir viu l’esperit crític i, per això, ha de poder ser exercit en llibertat.


 


Junta Directiva de l’APGCC

Descarrega l'arxiu adjunt

Deixa el teu comentari

Per poder introduir comentaris has d'identificar-te com a soci de l'APGCC.

Cercador de notícies

Per paraula

Per data

Per tipus de notícia