Notícies

Tota l'actualitat del món de la gestió cultural

« tornar a opinió

Subvencions, malabarismes, interrogants i polítiques culturals

03 Juliol 2017

Íngrid Guardiola reflexiona a la revista 'Nativa' sobre les subvencions culturals per a projectes locals.

Imatge de Joe Shillington.

La gestora cultural Íngrid Guardiola posa sobre la taula, en un article publicat a 'Nativa', alguns dels punts negres sobre l'atorgació de subvencions culturals. A continuació en reproduïm un fragment:


 


"Segur que tothom que ha demanat una subvenció alguna vegada a la seva vida s’haurà plantat abans de començar la sinistra processó i haurà clamat en va: “preferiria no fer-ho”. Conec pocs amants del feixuc, instrumental i malabarista art de les subvencions. Jo mateixa quan organitzàvem el Festival Surpas (Cultura lliure i popular) -2008/2011- a Portbou vam tenir una topada letal amb les subvencions que ens havien permès fer el festival. Nativa-Indigestió em van convidar a explicar una mica el funcionament de les subvencions de l’ICUB, ja que l’any passat vaig participar com a observadora i enguany com a part de la comissió de valoració donat que formo part del Comitè Executiu del Consell de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, un càrrec independent sense nòmina, amb limitació temporal i, fonamentalment, de servei i vocació pública. Aquest text, segurament, sigui un dels textos més funcionals que hauré escrit mai, però per això mateix, pot tenir la seva “funció”.


Les preguntes que van abordar-se en la trobada tenien més a veure amb processos i metodologies que amb la pròpia legitimació de les subvencions. És a dir, normalment, quan es parla de subvencions es fa entomant la pregunta que tant aplaudeixen aquells que tenen concepció de la cultura fonamentalment liberal: cal subvencionar la cultura? Està la cultura sobresubvencionada? La pregunta s’encalla en la circumval·lació reincident sobre la legitimitat de la subvenció i no s’avança. El meu varem és clar: cal subvencionar la cultura com es subvenciona l’educació, la sanitat o el propi mercat i no, la cultura no està sobresubvencionada, al contrari, les xifres il·luminen soles. Les subvencions anuals de cultura de la convocatòria general de febrer són 4,2M, que si hi sumem les dues convocatòries extraordinàries i les inversions farien un total de 6,5 milions d’euros. Ens pot semblar molt però no ho és si ens fixem en el que es destina a convenis públics com el del Mobile World Congress (4M) o el de la Federació Espanyola de Natació (més de 3M) per l’organització del campionat d’Europa de Waterpolo. És una xifra minça també en comparació amb el pressupost general de l’ICUB de 132M (es pot consultar a la seva pàgina web). Per rematar les xifres, és il·lustratiu pensar que a la convocatòria de febrer s’han subvencionat més de 400 projectes (88 de nous) d’uns 750 que s’han presentat.


Les preguntes que van sorgir en la trobada tenien a veure amb els procediments:  • Per què s’anul·len els convenis que permetrien una relació més flexible i menys resultista?

  • Contribueix el calendari actual a una bona organització de les activitats culturals?

  • Són els formularis els més adequats?

  • Són les comissions de valoració les més idònies?

  • Són els indicadors i criteris de valoració els pertinents?

  • Com fer un seguiment de la cultura subvencionada?

  • Com trobar un equilibri entre projectes nous i projectes ja subvencionats? I entre els diferents “sectors”?

  • Com salvar el fet que la subvenció és sobre un 50% del projecte i el sol·licitant ha de justificar el 100% del pressupost?".


Font: Nativa

Deixa el teu comentari

Per poder introduir comentaris has d'identificar-te com a soci de l'APGCC.

Cercador de notícies

Per paraula

Per data

Per tipus de notícia