Notícies

Tota l'actualitat del món de la gestió cultural

« tornar a opinió

La necessària participació de professionals i ciutadania en les polítiques culturals

TRANSPARÈNCIA 12 Desembre 2016

La Junta directiva de l'APGCC volem generar opinió i debat amb articles que escriurem periòdicament.

Recentment, diverses veus del sector cultural s’han mostrat disconformes amb una sèrie de decisions preses per l’Institut de Cultura de Barcelona. En particular, diversos aspectes dels plecs de condicions dels concursos per a la direcció del Mercat de les Flors i el Festival Grec i la naturalesa dels processos de selecció que s’hi han aplicat xoquen amb les expectatives de molts i moltes professionals, amb l’esforç inicial per implicar el sector i la ciutadania en la definició de prioritats i amb allò que progressivament s’havia assumit com a bones pràctiques en aquests processos.


Aquesta reflexió neix del que ha passat a Barcelona, però malauradament trobem casos similars en moltes altres ciutats i pobles del país. S’inverteixen recursos humans i públics en processos participatius que després s’estronquen i dels quals mai més no se’n sent parlar; es convoquen concursos en els quals el mateix sector no té veu ni vot; i, en un altre fet impropi dels temps actuals (i dels principis de no-discriminació, i de la realitat social del sector), la descripció del càrrec a concurs es formula en masculí (“director del Festival Grec”, etc.), com si no es pogués esperar que la direcció pogués recaure en una dona.


Aquests són alguns dels aspectes que creiem important remarcar en referència als concursos esmentats. Però el cert és que els processos de mobilització al voltant d’aquestes convocatòries han posat de manifest un aspecte més profund i que ens sembla important fer visible a través d’aquesta editorial. Segurament allò que compartim i que es deixa entreveure en cada manifest, article o reivindicació que hem pogut llegir és que la cultura, un cop més, està sent utilitzada com a cartera d’intercanvi, com un afegit a les polítiques públiques, com una àrea de segona. I com un espai en el qual es pot fer i desfer sense gaires miraments, i sense tenir en compte les expectatives generades entre els professionals i el dret de la ciutadania a poder participar plenament en la cultura i en les polítiques que hi fan referència.


Com a treballadores i treballadors de la cultura, creiem que són necessàries polítiques culturals de llarga mirada, articulades i consultades amb el sector que els donarà vida i amb la ciutadania, i dotades dels recursos necessaris per a dur-les a terme. Fins que no arribi aquest moment, seguirem fent la nostra feina, treballant en la construcció de la cultura de la nostra ciutat i del nostre país, malgrat o a pesar, de qui la consideri un element de segona. 


 


Junta directiva de l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC).

Deixa el teu comentari

Per poder introduir comentaris has d'identificar-te com a soci de l'APGCC.

Cercador de notícies

Per paraula

Per data

Per tipus de notícia