Notícies

Tota l'actualitat del món de la gestió cultural

« tornar a notícies

El consum de música a Catalunya s'estabilitza després de la davallada dels darrers anys

INFORME 17 Juliol 2015

La creació musical creix notablement i s'estabilitzen els festivals de música a Catalunya. Els públics -que gaudeixen del fet musical en festivals- es diversifiquen, gràcies a l'aparició de petits certàmens de menys de 2.000 assistents. L'Anuari de la Música 2015 ha estat coeditat per Grup Enderrock i l'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC).

L'Anuari de la Música 2015 aporta dades recents sobre el sector musical, que posa sobre la taula la tímida recuperació del segment de la música en viu i fa una menció a l'increment de públic familiar als festivals.


L'aportació pública del Govern ha crescut prop d'un 30%-el que vol dir 1,5 milions extra d'aportació- i l'ajut a les empreses a través de l'ICEC ha crescut un 6%. les subvencions s'ha doblat un 117%.


La facturació de la música en viu ha trencat la inèrcia a la baixa dels darrers quatre anys i ha assolit un mínim 3% de repunt, amb un global anual el 2014 de 61 milions d'euros. El volum d'espectadors i la xifra de concerts programats s'ha mantingut estable respecte els anys anteriors.


Ara bé, la crisi encara causa estralls, ja que la pèrdua de llocs de treball ha estat el 2014 d'un 20%, una xifra que suposa la reducció de la meitat de les plantilles en 4 anys, segons dades dels Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC).


El consum de música a Catalunya s'estabilitza després de la davallada dels darrers anys. L'assistència als concerts té un repunt de 4 punts -sobretot entre la població jove- tot i que els resultats de l'Enquesta de Participació Cultural de la Generalitat  subratllen que la percepció dels catalans és que els concerts són -encara- massa cars i només estarien disposats a pagar el 50% del que val una entrada: 14,8 euros com a màxim, quan la mitjana de preus se situa entre els 26 i 28 euros. 


Dades sobre els festivals musicals programats a Catalunya


360 són aproximadament els festivals musicals que es programen anualment a Catalunya, segons dades del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, una quarta part dels quals han rebut subvencions. El pressupost total dels festivals ronda els 60 milions d'euros, segons dades de l'Anuari de la Música 2015 i la mitjana d'assistents als festivals programats a Catalunya ascendeix als 12.121 participants, fent que la xifra total arribi al milió i mig d'espectadors.


A Catalunya s'observa un augment de públic del 5,25 en els festivals programats, gràcies a nous certàmens com ara el Canet Rock o el Vida i la creació de petits festivals de menys de 2.000 assistents. També augmenta el públic familiar, que registra el major creixement dels últims anys. Es detecta un creixement del 30% del públic als festivals per a públic familiar.


La recaptació en drets d'autor cau a Catalunya, però s'incrementa al País Valencià


La recaptació en drets d'autor ha caigut en un 14,6% a Catalunya i en un 2,6% al conjunt dels PP.CC, ja que al País Valencià la recaptació ha crescut un 30%. La música clàssica és el segment on més creix la recaptació als PP.CC.


Pel que fa als mercats (Mercat de Música Viva de Vic, Fira Mediterrània de Manresa) durant el 2014 es va incrementar el volum de contractació musical i va augmentar el volum de negoci, ara bé amb menys oferta musical: menys grups i més actuacions per cada grup.


S'observa una tendència per part dels artistes cap a l'autoedició


La indústria discogràfica catalana és -potser- qui està patint més la crisi: no veu signes de recuperació. La venda de discs digitals s'estanca, comparant-la amb la venda física de CD. Augmenten els petits segells i s'observa una tendència per part d'artistes i grups cap a l'autoedició.


Per primer cop en 15 anys el mercat discogràfic estatal, no obstant això, ha aportat el 2014 dades positives, amb un creixement del 21,2%. Creix la venda física i la digital. 


Bona salut de la llengua catalana dins la creació musical


Altres dades que l'Anuari posa damunt la taula són la bona salut de la llengua catalana dins la creació musical, ja que són molts els grups i cantautors que en fan ús. Un 13,3% dels catalans diuen que la darrera cançó que han escoltat era en català. Del 2009 al 2010 el nombre d'oients en música en català ja va créixer -passant del 5,8% al 9,1%-. Després d'un període d'estabilitat el 2014 s'ha aconseguit un nou increment, assolint el millor registre històric, en el qual hi tenen molt a veure grups de mestissatge i fusió com Txarango o els Catarres. Per tant, l'escolta de música en català s'ha doblat en els últims 6 anys.


Pel que fa a l'assistència a concerts, un de cada tres concerts als quals els enquestats van assistir era protagonitzat per un grup o cantautor en català.


Podeu llegir l'Anuari de la Música 2015 punxant sobre el següent enllaç.

Font: Grup Enderrock.

Deixa el teu comentari

Per poder introduir comentaris has d'identificar-te com a soci de l'APGCC.

Cercador de notícies

Per paraula

Per data

Per tipus de notícia