Notícies

Tota l'actualitat del món de la gestió cultural

« tornar a notícies

El CoNCA fa públic l'Informe sobre l'estat de la Cultura i les Arts a Catalunya 2013/2014

CONCA 03 Juny 2015

Una anàlisi sectorial i algunes línies d'estudi transversal estratègiques per al sector són els continguts principals de l'informe 2013/2014.

L’informe sobre l'estat de la Cultura i les Arts a Catalunya 2013/2014 comença resumint les principals tendències que viu el sector, encara immers en una postcrisi incerta: els esculls més generals són la reducció progressiva del pressupost destinat a la cultura, l’increment de l’IVA cultural, la caiguda dels indicadors tradicionals de consum cultural i l’increment de la precarització del sector. Altres tendències de signe més benèvol són l’aparició de propostes artístiques alternatives de signe policèntric – normalment propostes de petit format, que plantegen nous models de gestió més apropiats a la situació econòmica actual, nascudes fora de les estructures tradicionals i desvinculades del sistema cultural públic-. Prolifera la creació de noves microempreses i, també, l’organització de festivals, com a model amb garantia d’èxit, la majoria dels quals s’especialitzen en temàtiques musicals i audiovisuals.


El canvi de paradigma porta a una transformació en els hàbits de consum i condueix cap a la transformació de models de producció i el naixement d’una nova economia tecnològica i digital. Aquest fet també té conseqüències en l’àmbit del mecenatge, que deixa progressivament de ser un mecenatge tradicional. En aquest sentit, un sondeig realitzat pel mateix CoNCA a partir de les dades aportades per 106 projectes culturals de tot Catalunya identifica que només el 7,5% del total del pressupost d’aquests projectes (167 milions) prové del patrocini o del mecenatge privat, molt per sota dels ajuts públics, que continuen suposant el 35,4% dels recursos totals.


Augmenta, també, el micromecenatge i el sector de l’edició n’és un dels principals beneficiaris, tal com indiquen dades de Verkami –la pàgina web de finançament col·laboratiu més activa a Espanya- que apunten que l’any 2013, del total de projectes presentats amb èxit a través de la seva plataforma, 176 estaven vinculats a la literatura i l’edició, els quals van assolir una recaptació total de 788.113 euros aportats per 22.982 mecenes.


L’informe també posa sobre la taula la precarització del sector i il·lustra el tema donant dades del sector audiovisual: d’entre les 10 pel·lícules més taquilleres l’any 2013 a Catalunya no n’hi figura cap de producció catalana, i la pel·lícula amb participació de productores catalanes amb més recaptació en taquilla ha estat Zipi y Zape y el Club de la Canica, que va arribar a un terç de recaptació de la pel·lícula més taquillera de l’any, la nord-americana The Croods.


Podeu consultar l'informe aquí.

Font: CoNCA

Descarrega l'arxiu adjunt

Deixa el teu comentari

Per poder introduir comentaris has d'identificar-te com a soci de l'APGCC.

Notícies relacionades

CONCA

El CoNCA presenta l'Informe Anual de la Cultura i les Arts

15 Març 2013 -

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA)...

Cercador de notícies

Per paraula

Per data

Per tipus de notícia