Enguany, el Sismògraf agrupa una sèrie d’espectacles que demostren un elevat grau de compromís i posicionament polític i social per part dels artistes que, a través de la dansa, volen mostrar que no són aliens a la realitat que ens envolta. Migracions, refugiats, qüestions de gènere… són alguns dels temes que estaran presents al Sismògraf 2018.


Vero Cendoya estrenarà al Festival Sismògraf C.O.S., un muntatge que posa el focus en la situació de les persones aturades a Grècia després de fugir dels seus països buscant refugi a Europa. Un altre dels espectacles amb un fort compromís polític és Fosques, que les companyies Las Lo Las, El Paller i Art Estudi estrenaran el dissabte a la nit a les Fonts de Sant Roc. Dansa aèria, acompanyada de música en directe i projeccions als arbres per reivindicar tantes i tantes dones extraordinàries que han quedat injustament ocultades per la història pel simple fet d’haver estat dones. Dones com Mary Anning, descobridora del primer dinosaure marí a la costa del Regne Unit; Amelia Earhart, (pionera en vols aeris; o Clara Campoamor, incansable defensora dels drets de les dones. Es podrà veure el dissabte a les 23 h i és gratuït.


Lipi Hernández també estrenarà un espectacle amb una forta càrrega social al darrere. A Mol·leculari explora la idea de grup i fins a quin punt som capaços de deixar de banda un mateix per posar-nos en la pell de l’altre.  Cossos que desborden els límits de la seva pròpia figura, que es multipliquen i acaben constituint una unitat. L’espectacle es representarà el divendres 20 d’abril a les 19 h a la plaça de braus.


L’estrena de Cuculand Souvenir, de Roberto Olivan Performing Arts, també tindrà un important compromís social. L’artista es pregunta qui ens salvarà de nosaltres mateixos. A partir d’aquí reflexiona sobre els moments caòtics i de confusió actual que ens han portat cap a la monotonia més absoluta. Olivan s’interroga sobre la nostra condició humana i explora l’impacte que té la tecnologia en l’expressió corporal. L’espectacle s’estrenarà el divendres a les 22 h al Teatre Principal d’Olot.


Marta Torrents estrena a Catalunya Brut, un viatge físic i emocional que busca que l’espectador es faci preguntes sobre la tendresa en la determinació. Dansa, circ i teatre barrejats per reflexionar sobre l’auge i el naufragi de l’ésser humà i sobre les peculiaritats i particularitats dels cossos. L’espectacle es representa dissabte a les 21 h al Teatre Principal d’Olot.


Finalment, un altre dels muntatges més compromesos del Sismògraf és Maibaum, que Jordi Galí representa diumenge a partir de les 11 h. Un espectacle que convida a tothom a unir esforços i alçar conjuntament una estructura efímera feta de cordes lligades al voltant d’un eix de fusta.


Activitats per a professionals


En el marc del festival Sismògraf, s’organitza també un itinerari d’activitats relacionades amb la dansa adreçades a professionals de les arts escèniques. S’hi ha inclòs una masterclass dirigida per Los Moñekos o la proposta ‘Cites sobre rodes‘ organitzades per G.R.U.A. (Grup de Recerca d’Universos Artístics), en què deu artistes i deu programadors viatjaran en autocar cap a un indret sorpresa.


També es faran presentacions de peces de dansa en procés de creació: Pilar de dos ballat, de Clàudia López i Raquel Viñuales (peça guanyadora del II Premi Delfí Colomé) i Hippos, de Zum Zum Teatre i Quim Bigas. I també s’ha encarregat a tres experts que despleguin les seves ‘Mirades’ personals cap a la dansa: seran Ester Vendrell, Júlia Bertran i Quim Bigas .


Al Sismògraf també s’hi reuniran els 10 programadors que durant els darrers dotze mesos han estat participant en el PRO365, un projecte d’acompanyament per a professionals de la gestió escènica de Catalunya en l’àmbit de la dansa, les arts del moviment i la creació contemporània.


El festival Sismògraf està organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i per l’Ajuntament d’Olot. Compta amb la col·laboració de la Diputació de Girona i d’Acción Cultural Española (AC/E) a través del Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE) en la modalitat de Visitants pel qual dos professionals estrangers podran participar en aquesta edició del Sismògraf.